TYR oksekatalogen 2021

3 - L A G S G L A S S BLI MEDLEM MELD DEG INN P Å TYR.NO VÅRE VIKTIGSTE BIDRAG Det er mange gode grunner til å være medlem i TYR. Veldig mange! I tillegg til å drive nasjonalt avlsarbeid på kjøttfe, jobber vi i TYR kontinuerlig med å bedre vilkårene i kjøttfenæringen og synliggjøre ammekuas betydning for samfunnet. Som medlem i TYR bidrar du til at vi kan utføre vårt viktige arbeid. Økonomi Som interesseorganisasjon jobber TYR aktivt for en best mulig økonomisk situasjon for våre medlemmer. Dette gjør vi gjennom kontakt med markedsaktørene, faglagene og på politisk hold. Vi jobber målrettet for virkemidler som kan bedre den generelle økonomien i enhver besetning. Jordbruksforhandlingene TYR leverer eget krav til jordbrukets forhandlingsparter, og flere av TYRs forslag og ønsker er tatt til følge. Visste du at både kvalitetstilskuddet på storfekjøtt og driftstilskuddet på ammeku kom etter påtrykk fra TYR? TYR har også fått gjennomslag for økte satser på beite og beitebruk. I tillegg til endret utbetalingspris på kjøtt, snakker vi de siste 8 årene om en økning på rundt 18-20 kroner pr. kilo. Bidrag gjennom avl I Norge har TYR ansvaret for det nasjonale avlsarbeidet på kjøttfe. God helse, høy tilvekst og god funksjonalitet er egen- skaper vi vektlegger høyt i avlsmålet til de ulike kjøttferasene. Målrettet avl gjennom mange år har gitt ei sunn og frisk ammeku. Våre prioriterte avlsmål på grovfôropptakskapasitet og fôrutnyttelse gjør at ammekua er en del av løsningen på de klimatiske utfordringene vi står overfor. På TYRs teststasjon på Staur selekteres avkom etter prioriterte kombinasjoner. De beste av de beste går videre til semin- produksjon og genetikken gjøres tilgjengelig over hele landet. Klimadebatten Ammekuproduksjonen er en produksjon med effektive beitedyr som kan utnytte de rike grasressursene Norge kan by på i både inn- og utmark. Derfor jobber vi i TYR løpende med opplysende informasjon, filmer for sosiale medier og andre mediestunt for å skape et mer nyansert bilde av ammekuas rolle i den pågående klimadebatten. TYR er også involvert i ulike fora der landbruk og klima er tema, og kommer med innspill om ammekuproduksjonens bidrag for å nå målene med kutt av klimagassutslipp og økt opptak av karbon innen 2030. I forbindelse med Klimakur 2030 har vi levert en grundig høringsuttalelse, og vært en viktig bidragsyter i Bondelagets arbeid med denne rapporten. Norskprodusert storfekjøtt TYR ønsker å legge til rette for mer norskprodusert storfekjøtt! I Norge importerer vi i dag omtrent 15-20 prosent av vårt totale behov for storfekjøtt, selv om vi kan produsere mer. Beregninger viser dessuten at importert storfekjøtt i gjennomsnitt har over dobbelt så stort utslipp av klimagasser pr. kilo kjøtt enn norsk- produsert storfekjøtt. Utviklingen av antibiotikaresistens er i tillegg en av de største utfordringene i moderne medisin. Resistensutviklingen globalt er sterkt koblet opp mot antibiotikabruk i matproduksjonen. Norge regnes som et foregangsland i arbeidet mot antibiotika- resistens, og norsk matproduksjon bruker minst antibiotika i verden. Dette er det viktig å informere forbrukeren om. Økt selvforsyning og levende bygder Norsk storfekjøtt er i særklasse i verdenssammenheng. Vi har en unik mulighet til å produsere kjøtt på lokale, naturgitte ressurser i store deler av vårt langstrakte land. I TYR arbeider vi for et landbruk med både store og små bruk. Dette vil gjøre oss i stand til å produsere mat på en bærekraftig og klimavennlig måte, bidra til bosetting i distiktene og holde kulturlandskapet åpent. Dyr på beite I ammekuproduksjon er det vanlig at dyra slippes på beite, ofte i områder som også benyttes av turgåere. Dette kan by på utfordringer, da det urbane mennesket ikke lengre vet hvordan kyrne kan reagere i ulike situasjoner. TYR har derfor inngått et samarbeid med Norsk Friluftsliv. Sammen har vi, med støtte av Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Geno, utarbeidet «Kuvettregler» som forteller hvordan en bør oppføre seg rundt kyr på beite. TYR har også utarbeidet egne beite- plakater. Biffakademiet Det har vært en voldsom satsning på ammekuproduksjon de senere årene. Og vi i TYR vet at det kan være godt med kompe- tansepåfyll, enten man nettopp har startet opp, eller har drevet en stund. Derfor tilbyr vi Biffakademiet i samarbeid med Nortura. Dette er et modulbasert kompetanseløft som består av fire samlinger over to år. Etter å ha fullført Biffakademiet er du godkjent CanBiff. TYR satser på opplæring TYR samarbeider med Norges Miljø- og biovitenskaplige Universitet på Ås (NMBU) der våre forskere har et undervisnings- opplegg innen kjøttfegenetikk for studenter ved Institutt for husdyrvitenskap. I tillegg fungerer våre ansatte som veiledere 57

RkJQdWJsaXNoZXIy NzUzMDY=