Korn og oljefrø 2018-19

Basis kvalitet For korn, oljefrø og erter gjelder følgende krav til basiskvalitet: VARESLAG Mathvete Fôrhvete Rug Fôrrug Rughvete Bygg Havre Erter Oljefrø Vann % 15,0 15,0 15,0 15,0 15,0 15,0 15,0 15,0 8,0 Hektolitervekt kg/hl 79 79 75 75 73 64 53 Protein % 12,0 Falltall, sekunder 200 120 DON µ g/kg ≤ 1.250 Forurensing % < 1,0 < 1,0 < 1,0 < 1,0 < 1,0 < 1,0 < 1,0 < 1,0 < 1,0 Kvalitetsfeil Ingen Ingen Ingen Ingen Ingen Ingen Ingen Ingen Ingen Analyseresultater for vanninnhold avrundes til nærmeste halv-prosentklasse. Vanninnhold som avleses til 17,8%, avrundes til 18,0% i avregningen. Vanninnhold på 17,7% avrundes til 17,5%. Korn med vanninnhold lavere enn 15% betraktes som 15% vare. I oljefrø vil vanninnhold lavere enn 8% betraktes som 8% vare. I oppgjørsbrevet blir innveid kvantum ved levering omregnet til det kvantum partiet har ved basis vanninnhold. Kvalitetskrav Kornet skal være fullmodent, uskadd, friskt, ha god lukt og farge. Fysisk kvalitet Korn og oljefrø skal ha en fysisk kvalitet som gjør det mulig å ta imot varen og behandle den på mottaksanlegget, uten for store vanskeligheter. Høyt vanninnhold, store groskader og mye forurensninger kan medføre problemer for mottaksanlegget. Vare med slike feil kan bli avvist. Hygienisk kvalitet Korn og oljefrø som leveres til mottaksanlegget skal ha en tilfredsstillende hygienisk kvalitet. Varer med sterkt redusert hygienisk kvalitet kan gi skader på dyr og mennesker. Slik vare kan bli avvist. • Plantevernmidler: Korn som er behandlet med plantevern­ midler brukt i strid med forskriftene er ikke handelsvare. Dersom dette blir oppdaget vil varen bli avvist. Dersom vare av denne kategorien likevel kommer inn på mottaksanlegget, vil det ikke bli betalt for partiet. • Beiset korn: Levering av beiset korn er forbudt. Partier som inneholder beiset korn kjøpes ikke. • Forurensninger og lukt: Kornet skal ikke være forurenset av kjemiske midler, andre forurensninger eller ha dårlig lukt. Fokus på norske råvarer Vi ser en økt etterspørsel etter spesialsortiment innen kraftfôr produsert på 100% norske råvarer. I denne sammenhengen ønsker Strand Unikorn/Norgesfôr mer norskprodusert protein­ råvare. Oljevekster, åkerbønner og erter er rike proteinkilder som er velegnet og ønsket av fôrindustrien. De er også gunstige veksel­ vekster i kornproduksjonen. Strand Unikorn/Norgesfôr er også interessert i å komme i kontakt med produsenter som ønsker å dyrke fôrhvete på kontrakt. Her er det høsthvetesorter med stort avlingspotensiale som er aktuelle kandidater. Strand Unikorn/Norgesfôr vil sørge for gunstige priser og fleksible ordninger for levering. • Sopper: Kornet skal ikke være skadet av sopp. Dette gjelder både feltsopper som Fusarium, mjøldrøye, svertesopper, stinksot m.fl . og lagersopper som Aspergillus og Penicillium eller andre. Sopper kan utvikle mykotoksiner som kan være meget giftige. Muggtall Mengde muggsopp i en kornprøve angis i KDE/g (KDE = Kolonidannende enheter). Anbefalte retningslinjer finnes hos Mattilsynet i « Anbefalte retningslinjer for innhold av mykotoksiner i fôrvarer». • Feltsopper Mange sopper kan angripe kornet på åkeren. Flere av disse er relativt ufarlige. Soppgiften Fusarium derimot kan gi skader på kornet som gjør det uskikket både til mat og fôr. Slik vare kan avvises på mottaksanlegget. Korn som er angrepet av Fusarium kan inneholde mykotoksiner ved høsting. Grenseverdiene for soppgiften DON i mathvete er satt til 1 250 µg /kg korn. For havre til mat er grenseverdien satt til 1 750 µg /kg. Det er viktig at korn blir raskt nedtørket for å stoppe videre soppvekst og eventuell utvikling av toksiner. Korn som ikke kan tørkes umiddelbart etter tresking, bør leveres mottaksanlegget. Det er en klar sammenheng mellom klima og utvikling av feltsopper. Spesielt uheldig er fuktig og kjølig vær. Et tiltak for å redusere risikoen for soppskader er å dyrke tidlige sorter fordi sann- synligheten for godt innhøstingsvær da er bedre. • Lagringssopper utvikler seg i kornlageret dersom forholdene for vekst er til stede. Penicillium er den mest vanlige soppgruppen, men Aspergillus og Mucoralessopper kan også forekomme. For å unngå skade er det viktig med rask nedtørking. Kornet bør tørkes ned til 15,0% vann, og oljefrø bør ikke inneholde over 8,0% vann ved lagring. Det er også viktig at kornet blir nedkjølt og rullert etter tørking. Jevnlig tilsyn og rullering i lagringsperioden er en sikkerhet mot lagerskade. Mjøldrøye Mjøldrøye er en sopp som kan vokse i korn. Rug er mest utsatt. Denne soppen produserer toksiner (ergotalkaloider) som er giftig for dyr og mennesker. Grenseverdien for mjøldrøye­ toksiner er inntil 1g/kg for fôrkorn og inntil 0,5g/kg for mat­ korn. Partier som inneholder mjøldrøye over tillatte grense­ verdier på 1 g/kg vil bli avvist. Har likevel slik vare kommet inn på anlegget, vil partiet avregnes som et 0-oppgjør, og produsenten vil ikke få partiet tilbake. Ved direktelevering av rug i innhøstingssesongen, kan lass måtte vente for tømming ved spor av mjøldrøye, da det er vanskelig å avgjøre om partiet inneholder verdier over toleransegrensen. Det må da analyseres FØR tipping. 6

RkJQdWJsaXNoZXIy NzUzMDY=